Ájurvédské recepty na zimu

ajurvedské recepty

Chladné zimní měsíce s dlouhými a tmavými večery mohou v nás vyvolat pocit sklíčenosti a touhu po prvních slunečních paprscích jara. Drsné počasí může také způsobit, že se budete cítit utažení a malátní. Chcete-li předejít "winter blues" a připravit se na příští jarní sezónu, zařaďte do vašeho jídelníčku ta správná jídla.

Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je zvolit si ingredience s nahořklou a štiplavou chutí, abyste podpořili pravidelné vylučování a snížili zimní stagnaci. Ohřívající a kyselá, fermentovaná jídla jsou také skvělými možnostmi, protože mohou probudit studený žaludek, zlepšit krevní oběh a zrychlit metabolismus.

Fermentované potraviny, jako například nakládané zeleniny, byly v tradičně rozšířenější kvůli omezené dostupnosti čerstvých produktů. Tato jídla lze snadno připravit doma a mohou podporovat funkci žlučníku a jater a pomoci vyplavení trávicích enzymů.

K tomu, abychom si užili zimní měsíce naplno, je důležité zařadit do svého jídelníčku lehčí a hřejivá jídla, jako jsou hořká a štiplavá jídla a fermentované potraviny, abychom se přichystali na nadcházející jarní sezónu.

Posbírali jsme pro vás naše nejoblíbenější ajurvédské recepty, které vás zaručeně zahřejí během nejchladnějších měsíců:

Skořicová ovesná kaše s mandlemi a mandlovým nápojem

indické recepty

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce mandlí
  • 1/4 lžičky kardamonu
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1 čajová lžička ghee
  • 1 čajová lžička javorového sirupu
  • 1 šálek mandlového nápoje
  • 1/2 šálku ovesných vloček

Postup:

1. Mandle namočíme na noc do vody a ráno je oloupeme. Pomelte je v mlýnku spolu s ovesnými vločkami.

2. Vložme směs ovesných vloček a všechny koření do hrnce. Použijme dvojnásobné nebo trojnásobné množství mandlového nápoje v závislosti na úrovni suchosti v těle.

3. Za stálého míchání směs přivedeme k varu. Snížíme teplotu na mírný var a vaříme doměkka, na konec přidáme ghee máslo.

Benefity:

Tyto krémové ovesné vločky jsou uklidňující a výživnou zimní snídaní, která vás udrží syté až do oběda. Podle starodávného ájurvédského textu zvaného „Ashtanga Hrdayam“ se doporučuje konzumace horkých obilovin s mlékem, protože podporuje aby naše tělo bylo dostatečně pružné. Tato kaše vám může pomoci pokrýt suché membrány hlenem, promazat nosní průchody, plíce a trávicí trakt včetně tlustého střeva.

Dušená máslová dýně

ajurvedské recepty

Ingredience:

  • 1 čajová lžičky ghee
  • 1/4 čajové lžičky kmínu
  • 1/4 lžičky kmínových semínek
  • 1/4 čajové lžičky semen fenyklu
  • 1/4 čajové lžičky semínek ajwainu
  • 1/4 čajové lžičky semínek pískavice řecké
  • 8-10 kari listů
  • 1-1,5 cm kousek zázvoru
  • 1 cibule
  • 2 šálky máslové dýně
  • 1/4 čajové lžičky kurkumového prášku
  • Špetka ajurvédské černé soli
  • Špetka koriandru (volitelné)
  • Semena granátového jablka (volitelné)

Postup:

1. Zahřejme 1 lžičku ghee na velké pánvi na středním ohni. Přidejte 1/4 lžičky každého z těchto semen: kmín, fenykl, ajwain a pískavice řecká - nebo naši směs Agni Queen.

2. Mícháme a smažíme semínka, dokud necítíme intenzivní vůni, obvykle 10-15 sekund. Velmi důležité, abychom koření důkladně míchali, aby se nepřipálili. Přidáme 8 až 10 kari listů a 1-1,5 cm kousek zázvoru (oloupaný a nastrouhaný) a vaříme 5-10 sekund. Přidáme jednu cibuli nakrájenou nadrobno a vaříme 3 až 4 minuty.

3.Přidáme dva šálky oloupané a na kostičky nakrájené máslové dýně, 1/4 ČL kurkumy a ajurvédské černé soli podle chuti. Vaříme za stálého míchání, dokud nebude máslová dýně dostatečně měkká, abychom ji mohli krájet lžičkou – obvykle 15 až 20 minut.

Volitelně můžeme hotové jídlo ozdobit koriandrem a semínky granátového jablka. Tento lahodný recept si můžeme vychutnat s tortillami nebo rýží a čočkou dle vlastního výběru.

Benefity:

Máslová dýně díky její zářivě oranžové barvě má mnoho silných antioxidantů, včetně vitamínu C, vitamínu E a betakarotenu. Antioxidanty pomáhají předcházet nebo zpomalit poškození buněk a snížit zánět, což může snížit riziko několika chronických onemocnění. Kořeniny použité při přípravě tohoto jídla podporují náš „trávicí oheň“, abychom zužitkovali co nejvíce živin z dýně.

Dýňový chlebíček

zdravě recepty

Ingredience:

  • 2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 700 – 800 g bio celozrnné špaldové mouky (v závislosti na vlhkosti dýně)
  • 20 – 30 g čerstvého BIO droždí
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 čajová lžíce pepře Kurkuma Latte
  • 1 polévková lžíce cukru Sharkara
  • 2 – 3 polévkové lžíce černé soli
  • 300 g dýně
  • 100 g mrkve
  • 60 g pražených, mletých lískových oříšků
  • ghee k vymazání nádoby

Postup:

1. Droždí rozpustíme v malém kastrolu ve vlažné vodě a smícháme s cukrem a trochou mouky. Těsto přikryjeme a necháme 15 minut odpočívat.

2. Se zbylou moukou přimícháme sůl a koriandr. Přidejte kynuté těsto a svižně promíchejte, dokud nebude hladké a vláčné. Těsto je hotové, když se odlepuje od okraje mísy a už se nelepí. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut kynout na teplém místě bez průvanu.

3. Mezitím dýni omyjeme, oloupeme, odstraníme jadérka a nastrouháme dužinu. Nejlepší je uchovávat dýni při pokojové teplotě. Umyjeme a nastrouháme mrkev. Přimícháme dýni a mrkev s osmaženými, mletými lískovými oříšky.

4. Nastrouhanou zeleninu postupně uhněteme s kynutým těstem. V případě potřeby přidejte trochu špaldové mouky. Těsto by se nemělo lepit, ale nemělo by být ani příliš tuhé.

5. Těsto přikryjeme a necháme kynout další hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Opět lehce promícháme a zformujeme do bochníku. Dýňový chléb položíme na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo pečící papír. Nakrojme a přikryjeme bochánek a necháme ho kynout dalších 20-30 minut.

6. Pečeme v troubě při 200°C cca. 50-60 minut. V případě potřeby vyjměte chléb z pečicího plechu a otestujte poklepáním na spodní stranu chleba a pokud je to nutné, dopečte ještě několik minut nebo nechte v teplé troubě.

7. Chléb nechte vychladnout na mřížce.

Benefity:

Dýně přicházejí v mnoha druzích, barvách a tvarech a jsou ikonickými zeleninami podzimu a zimy. Nabízejí širokou škálu chutných možností přípravy a není překvapením, že babičky věděly, jak této všestranné zeleniny využít na maximum. Dýně je plná živin, jako je beta-karoten, vitamíny B, hořčík, vápník, železo, fosfor a oxid křemičitý. Má také příznivý poměr sodíku a draslíku. Dýňová pokrmy jsou ideální pro lidi s typem Váta nebo Pitta.

Zelná polévka

ájurvéda

Ingredience:

  • 1/4 čajové lžičky kořeninové směsi Trikatu Churna
  • 4 šálky nakrájeného zelí
  • 1/4 šálku stonkového celeru
  • 1/4 čajové lžičky curry pepře
  • 1 stroužek česneku, nebo naše koření Asafoetida
  • 1/4 čajové lžičky čerstvé petrželky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 cibule

Postup:

Přidejte všechny ingredience do velkého hrnce. Přidejte tolik vody, aby byla zelenina zakryta. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na mírný var a přikryjte. Vařte 45 minut nebo dokud zelenina nezměkne.

Benefity:

S touto lehkou a uspokojující polévkou zaručeně osvěžíte váš organismus. Uvařené zelí je nejen jemné a sladké, ale je i skvělým čistícím a lahodným doplňkem každé diety. Po skončení oslav a společenských událostí občas zatoužíte po jednodušším a čistším jídle. Čistící zelná polévka je dokonalým řešením pro obnovení rovnováhy a přípravy na jarní měsíce.

 

Zelené cizrnové kari

ájurvéda

Ingredience:

  • 1 šálek cizrny
  • 250g listové zeleniny
  • 1 čajová lžička kořeninové směsi Relaxed Vata
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička hořčičného semínka
  • 1/2 čajová lžička kmínu
  • 1 rajče
  • 1 cibule

Postup:

1. Namočte cizrnu přes noc. Po scezení přivedeme ho k varu. Odstranme mýdlový film, který se postupně vyplaví vzhůru. Přidejte 1/2 cibule a 1/2 soli.

2. Do druhého hrnce nasekáme zeleninu a přivedeme k varu. Z koření a lžičky vody připravíme hustou kořeněnou pastu. Zbylou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Na pánvi osmahneme na oleji hořčičná semínka a kmín, dokud nezačnou pukat.

3. Přidejte kořeninovou pastu a rozetřeme. Přidejte cibuli. Po minutě přidejme česnek. Po třiceti vteřinách přidejme na listovou zeleninu.

4. Cizrnu vaříme cca. hodinku dokud nezměkne, následně scedíme a přidáme cizrnu k zelenině a posolíme. Pár minut je jeśtě spolu vaříme.

Benefity:

Cizrna někomu může přijít těžko stravitelný kvůli vysokému obsahu bílkovin a je považován za surovinu, která pomáhá zpevnit uvolněné nebo ochablé tkáně. Toto jídlo s vysokým množstvím štiplavého pepře a kombinací luštěnin se zeleninou je speciálně navrženo tak, aby se zaměřilo na zklidnění Kapha dóše.

Našli jste v článku inspiraci? Sdílením tohoto článku nám pomůžete, aby se tyto zdravé zimní recepty dostaly k co nejvíce lidem :)

Spoznejte vše na téma AJURVÉDA

Na závěr 3 rychlé ajurvédské tipy na zimu

  1. Zdůrazněte zahřívající jídla: Během zimy je důležité zaměřit se na jídla, která jsou teplá a výživná, jako jsou polévky, dušené maso a pečená zelenina. Koření jako zázvor, skořice a kurkuma mohou také pomoci zlepšit krevní oběh a zahřát tělo.
  2. Zůstaňte hydratovaní: Navzdory chladnému počasí je důležité zůstat hydratovaný i v zimě. Pijte hodně teplé vody, bylinkových čajů a polévek, které vám pomohou udržet tělo hydratované a zabránit nachlazení a chřipce.
  3. Praktikujte péči o sebe: Zima může být obdobím zvýšeného stresu a snížené hladiny energie. Abyste tomu zabránili, udělejte si čas na postupy péče o sebe, jako je jóga, meditace a masáže, které pomohou vyrovnat vaše tělo a mysl. Zvažte ajurvédskou olejovou masáž, která vám pomůže uklidnit pokožku a podpořit krevní oběh.