Co je zdravý mikrobiom a jak pečovat o obnovu střevní sliznice?
- tvorba mikrobiomu je ovlivněna porodem a nejdůležitější vývoj probíhá v prvních 3 letech života
- kojení představuje významný faktor pro tvorbu zdravého mikrobiomu
- pestrost složení střevního mikrobiomu má vliv na naše chutě, imunitní reakce, zdravotní stav a naši psychiku
- váha tohoto orgánu se odhaduje na 1,5 - 2 kg
- člověk funguje jako jeden superorganismus, jehož metabolismus je spojením mikrobiálních a lidských znaků
- žijeme v symbióze s mikroorganismy, které nám vyrábějí a zajišťují to, co potřebujeme pro přežití
- dokáží vyrábět molekuly podobné lékům a podílet se na produkci některých vitamínů
Co je to ten mikrobiom a kde se nachází?
Dojde li k narušení této rovnováhy, způsobené infekčními chorobami, některými dietami nebo dlouhodobým užíváním antibiotik či jiných léků ničících ty dobré bakterie, dojde k disbióze, která zastaví tyto normální interakce. V důsledku toho se tělo může stát náchylnější k nemocem.
Úloha mikrobiomu pro zdraví člověka
- Stimuluje imunitní systém
- Rozkládá potenciálně toxické sloučeniny v potravinách
- Syntetizuje určité vitamíny a aminokyseliny, včetně vitamínů B a vitamínu K
- Svými trávicími enzymy pomáhá rozkládat složitější sacharidy než škroby a vlákninu, které ve velkém množství nejsou lehce stravitelné
- Poskytuje ochranu před patogenními organismy, které se do těla dostanou například pitím nebo konzumací kontaminované vody nebo jídla
- Prospívá zdraví srdce a mnoho jiného
- Podporuje tvorbu endorfinů, které podporují dobrou náladu
Co narušuje správné fungování mikrobiomu?
Na fungování mikrobiomu má vliv řada vnějších i vnitřních faktorů. Narušit jej může změna stravování, vysoký stres nebo dlouhodobé psychické problémy. Na jeho správném fungování se podílí zejména celkový životní styl. U lidí, kteří jsou často vystaveni stresu a setkávají se s různými psychickými obtížemi, je větší pravděpodobnost narušení mikrobiomu. Na mikrobiom do velké míry ovlivňuje strava a hygiena. Největším nebezpečím pro náš mikrobiom je ztráta rozmanitosti.
- obezita
- kožní onemocnění
- autismus
- astma
- deprese a chronická únava
- problémy s trávením
- Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba
Jak si tedy udržet zdravá střeva a střevní sliznici? Tipy jak obnovit mikrobiom
- Konzumujte pestrou stravu a fermentované potraviny. Chcete-li posílit váš mikrobiom a dosáhnout aby byl rozmanitější, zařaďte do vašeho jídelníčku různorodou stravu. Před vynalezením chladničky v roce 1927 lidé konzervovali jídlo prostřednictvím fermentace (mléko a zeleninu). Vaše střeva vám poděkují pravidelným přísunem luštěnin a ovoce, které obsahuje mnoho vlákniny a které je bohaté na růst zdravých bifidobakterií. Velký význam má také přísun celozrnných potravin, ořechů a zvýšené množství rostlinné potravy ve vaší stravě. Fermentované potraviny jako jogurty, kefír, ale i kysané zelí díky zdravým bakteriím zase chrání naši trávicí soustavu před záněty či chronickými onemocněními. Při problémech s mlékem můžete zkusit kefír z kozího mléka. Kefiran - heteropolysacharid - glukózo-galaktózové jednotky - produkovaný mnoha laktobacilovými kmeny má anti-tumorové, antifungální, antibakteriální účinky a pomáhá regulovat imunitní systém.
- Vyhýbejte se antibiotikům. Antibiotika fungují tak, že zničí všechny bakterie, díky čemuž jsou velmi účinné při léčbě chorob, ale velmi špatné pro váš mikrobiom. Antibiotikum nedokáže rozpoznat rozdíl mezi dobrými střevními bakteriemi a špatnými bakteriemi a proto jsou největším nepřítelem pro střevní sliznici a mikrobiom. Pokud už jste nuceni antibiotika jednou za čas užívat, nezapomeňte k nim určitě přihodit i probiotika, která jsou plná živých bakterií, která pomohou zajistit, aby se ve vašich střevech rozvinuly zejména dobré typy bakterií.
- Mezi probiotika patří také polyfenoly z rostlinné stravy, které vyživují naše střevní bakterie. Najdeme je v červeném hroznu, granátovém jablku či olivovém oleji.
- Konzumujte prebiotika ve formě přírodních druhů vlákniny. Ty se se rozkladem v tlustém střevě podílejí na růstu zdravých bakterií. Díky tomu pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu a snižovat rychlý nárůst hladiny cukru v krvi. Pro ženy se doporučuje denní dávka 25g a pro muže 38g. Bez dostatečného přísunu nemohou bakterie žijící v našem mikrobiomu produktovat dostatek mastných kyselin s krátkým řetězcem, které mají protizánětlivé účinky. Trávením vlákniny se ve střevě vylučuje látka zvaná "mucin", která vystýlá a zpevňuje stěny cév díky čemuž je chrání před přetržením, aby se obsah střev nedostal do okolního prostředí.
Příklady a typy vlákniny:
- Ve vodě rozpustná vláknina: citrusy, jahody, rybíz (zejména černý), maliny, borůvky, jablka, hrušky, švestky, meruňky, banány, čočka, sója, oves a ovesné vločky, strakatá fazole, zelená mungo fazole, cí, mrkev, kedluben, brambory, lněná semínka, ořechy, sušené ovoce (meruňky, švestky, brusinky apod.)
- Ve vodě nerozpustná vláknina: pšenice, žito, ječmen, kukuřice, zelenina, ořechy, olejnatá semena
- Snižte příjem tuku a mastných, smažených, fritovaných, pečených a grilovaných jídel
- Omezte příjem kořeněných a dráždivých jídel
- Hýbejte se, trávte čas na čerstvém vzduchu a buďte v psychické pohodě!
Je důležité zachytit signály začínajících onemocnění ještě dříve, než se projeví, když nemoc ještě nepropukla a naučit se žít zdravě. Všichni v sobě máme máme viry, bakterie, plísně a parazity, důležitá je rovnováha mezi organismy a naší imunitou.
Podívejte se produkty z naší nabídky pro podporuje zdravého mikrobiomu:
Zinzino ZinoBiotic+ obsahuje směs 8 přírodních druhů vlákniny, které se rozkladem v tlustém střevě podílejí na růstu zdravých bakterií.
Kurkumin elixír je 3x fermentovaná zhuštěná forma extraktu z oddenku kurkumy. Základem lektvaru je extrakt z Kombuchy, který podporuje rychlejší vstřebávání účinných látek do těla.
Triphala jeden z nejsilnějších přípravků k pročištění nejen trávicího systému, ale celého organismu.
Zdroje:
- https://www.ippm.sk/mikrobiem
- Video: Ján Vojáček - Umění být zdravý
- https://www.youtube.com/watch?v=ewldiHbMSxI
- https://www.iprobio.sk/clanky-a-videa/covid-19-a-mikrobiom/
- https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC125924
- https://drpaulclayton.eu/blog/the-microbiome-and-the-brain/
- https://www.google.com/url?q=http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/strevni-mikroorganizmy-ovlivnuji-naladu-pomoci-latek?highlightWords%3Domega&sa=D&source=docs&ust= 1653912082317498&usg=AOvVaw2cNgnkKBegZCLyeLZoyCu7
- https://www.annualreviews.org/doi/10.1146/annurev-psych-122216-011613
- https://www.alisonvickery.com/blog/histamine-producing-gut-bacteria%2F
- https://en.wikipedia.org/wiki/Microbiota